top of page

טלוויזיות ה-OLED

מאמר

אחד הטרנדים החדשים והמבורכים בשוק הטלוויזיות הוא טכנולוגיות ה-OLED. טכנולוגיה זו כלל אינה חדשה (למעשה מדובר בפיתוח של ממצאים מדעיים משנות החמישים של המאה הקודמת), והיא נמצאת בשימוש דיי נרחב בתחום הטלפונים החכמים כבר מ-2001. יחד עם זאת, רק בשנים האחרונות היא מתחילה להיות מיושמת גם בתחום הטלוויזיות הביתיות ולהכות גלים בשוק העולמי. במאמר קצר זה אסביר מהי טכנולוגיות ה-OLED ואפרט את יתרונותיה הרבים ביחס לטכנולוגיות אחרות וביחס לטלוויזיות שיוצרו עד היום.

 

מה זה OLED

OLED היא טכנולוגיה להפקת אור. המונח OLED הוא ראשי התיבות של הצירוף Organic Light-Emitting Diode (או בעברית: דיודה אורגנית פולטת אור). בעגה פחות מדעית, מדובר בחומר אורגני (המבוסס על פחמן) שמפיק אור כאשר זרם חשמלי עובר דרכו.

 

היתרונות של מסכי OLED

כדי להבין את היתרונות של ה-OLED, קודם כל נצטרך להבין את העיקרון עליו טלוויזיות מבוססת. תמונות ותנועה של תמונות בטלוויזיה נוצרות ע"י אוסף רב של נקודות שמפיקות אור בצבעים שונים (פיקסלים). בגדול, ישנן שתי דרכים לייצר את נקודות האור הללו:

  1. להשתמש במקור אור אחד המכוסה ע"י מספר רב של פילטרים. במקרה הזה, כל אחת מנקודות הצבע המרכיבות את התמונה היא למעשה נקב קטן שיכול להחדיר את האור הקבוע או לחסום אותו. מסכי ה-LCD וה-LED פועלים ע"פ עיקרון זה.

  2. דרך נוספת לייצר את אוסף נקודות האור שמרכיבות את התמונה הוא להשתמש באוסף של נורות מיקרוסקופיות שנדלקות ונכבות באופן עצמאי. מסכי הפלסמה הם המסכים הראשונים שיוצרו ע"פ עיקרון זה, וגם מסכי ה-OLED הנידונים במאמר זה.

היתרון הגדול ביותר של מסכי ה-OLED הוא היכולת של כל פיקסל להיכבות באופן עצמאי, דבר שמאפשר למסך לספק צבע שחור מוחלט ובעקבות זאת, יחס ניגודיות אינסופי (כלומר היחס בין רמת הקרנת האור בבצע הבהיר ביותר – לבן – ובצבע הכהה ביותר – שחור), ותחושת עומק לתמונה. במסכי LED או LCD לעומת זאת, לא ניתן לקבל שחור מוחלט כי תמיד מוקרן אור מאחורי הפילטרים שיוצרים את התמונה.  

 

יתרון ברור של מסכי ה-OLED טמון ביכולתם להקרין אור בכל זווית צפייה. זה אומר שזוויות הצפייה במסכי ה-OLED יכולות להיות רחבות בהרבה מהזוויות שמתאפשרות במסכים אחרים. למעשה, רמת הניגודיות והצבע יישארו זהות עד זווית של 90 מעלות מהמרכז (מה שנותן טווח צפייה של 180 מעלות)!    

 

עוד יתרונות שקשורים בטכנולוגיית ה-OLED הם:

  • תאורת ה-OLED מאפשרת בהירות ומהירות תגובה (ממצב כבוי למצב תאורה מקסימאלי) ברמות גבוהות מאוד. דבר זה מאפשר לתמונות נעות להישאר חדות גם כאשר ישנה תנועה מהירה.

  • טכנולוגיות  ה-OLED מאפשרת בניית מסכים דקים במיוחד (המסך הדק ביותר שיוצר עד כה הוא 0.97 מ"מ).

  • מסכי ה-OLED הם יותר חסכניים בצריכת החשמל ממסכים אחרים.

 

מסכי ה-OLED בשוק הטלוויזיות

למרות שמסכי ה-OLED החלו להופיע בחנויות כבר ב-2013, לקח להם כמה שנים עד שהם צברו תאוצה. לאחר שלא הצליחו להוזיל את עלויות הייצור, יצרניות הטלוויזיה סוני ופנסוניק הודיעו שהן מפסיקות את ייצור מסכי ה-OLED ב-2014. ב-2015 סמסונג הודיעה שהיא מתרכזת במסכי ה-LCD 4K וכך חברת LG נשארה היחידה בתחום ה-OLED.

כיום, למרות ש-LG היא עדיין היצרנית והמפתחת של מסכי ה-OLED, יצרניות הטלוויזיה פנסוניק, סוני, פיליפס, ולווה אף הן עוסקות בפיתוח וייצור מסכי בטכנולוגיה זו. אמנם, מסכי ה-OLED הם עדיין יחסית יקרים לעומת מסכי ה-LED וה-LCD, אך מחירם נמוך משהיה, והוא ירד עוד יותר עם המשך ההשתלטות של טכנולוגיה זו על שוק הטלוויזיות.  

 

עכשיו בתצוגה בלעדית בירושלים, טלוויזיית היוקרה מהטובות בעולם מבית היוצר של-LG:

  • מבוססת על טכנולוגיית ה-OLED  החדשנית

  • ניגודיות אינסופית המקנה תחושת עומק ובהירות יוצאת דופן

  • סאונד מצויין המשתמש ברכיבים של 

  • ספינת הדגל של LG, החברה המובילה בעולם בתחום הטלוויזיות

bottom of page